4 начина да се отървете от стария килим

С годините всички задържаме твърде много излишни неща. Някои от тях могат да получат право на втори живот. Ако искате да намалите отпадъците и да направите нещо полезно, опитайте някои от следните съвети:

Преди да изхвърлите мръсния килим в кошчето, помислете за други приложения в дома и бита.

Малко статистка: Само най-голямата нация на света Америка, изхвърля около 5 милиарда килограма килими годишно на сметищата – затова оставянето им в боклука не е най-добрата алтернатива.

Ето и какви са останалите възможности:

  1. Продайте – преди да изхвърлите стария килим на бордюра, опитайте да го почистите, за да видите дали може да бъде използван отново. Дори и да не го искате, ще бъдете изненадани колко много хора биха искали да купят вашия килим. Продажбата му ще ви донесе допълнителни пари в джоба.
  2. Дарете – докато мирише още на чисто, много благотворителни организации ще вземат стари килим. Много приюти за животни и учебни заведения приветстват старите килими, като ги използват за обзавеждане на клетките за кучета и котки.
  3. Рециклирайте – рециклирането на килим, може да е малко о-сложно, но въпреки това съществува като опция. Преработените материали служат за покривни керемиди до железопътни връзки и мебелна вата. Посъветвайте се с фирма по почистване на апартаменти, как конкретно стои въпроса.
  4. Повторно използване – използвайте парченца стари килими и заложете на творчески усет. Без значение колко е повреден, има изненадващо количество, което спокойно може да изхвърлите на боклука:

4 начина да се отървете от стария килим

Използвайте старите килими, за да покриете котешките мебели;

Използвайте ги като изолация за малки пространства, включително тръби, тавани, къщи за кучета или дори купчината компост през зимата (топлината помага за процеса на компостиране);

Използвайте го като средство за борба с плевелите в градините. Поставете под чакъл или кора, за да създадете нова, без плевели пътека;

Ако могат да се използват само малки парченца, опитайте да разкроите малки парчета, които да използвате за преместване на тежки мебели или за изключително издръжлив инструмент за пречистване.

Опитайте да направите зелена вашата следващата покупка на килим!