Кое е по-лесно – изхвърляне на матрак или почистване

изхвърляне на матракИмайки предвид, че прекарваме около една трета от живота върху леглото, запазването на матрака чист, просто създава добро чувство.

Някои акари, екскременти и други отпадъци могат да се комбинират, а с редовно почистване и рутинни действия вашия матрак ще ви служи вярно в продължение на много дълго време. В случай, че е за подмяна вижте как да планирате изхвърляне на отпадъци.

Ето няколко прости стъпки за запазване на матрака чист:

  • Използвайте протектор за защита на повърхността на вашия матрак. Изберете покривка, която може да се пере и лесно да се демонтира и монтира от вашия матрак. Уверете се, че сте го измийте с топла вода, за да бъде по-чист и здрав, правете това всяка седмица.
  • Изпирането един път седмично с помощта на най-горещата вода трябва да бъде съобразено с инструкциите изложени върху етикета на производителя. Оцетът ще помогне да се запази мека повърхността.
  • Производителите препоръчват матрака да се обръща един път на всеки две седмици през първите три месеца.
  • С прахосмукачка може да се обират всички прашни частици от повърхността на вашия матрак. Това е добре да се прави веднъж месечно. Така тапицерията няма да се износи за кратко време.
  • Ако има разливи може да почистите веднага, преди течностите да са пропили в сърцевината на матрака. Важно е още ако се ере матрак да се остави поне 72 часа, за да изсъхне естествено и да отдели всички миризми. Така няма да навреди на вашето здраве.
  • От значение е и един път на всеки шест месеца да се държи свеж вида и да се удължи живота на матрака с професионално почистване.

Дръжте всичкия прах и червеи настрана. Има и други общи разливи, които могат да изискват бързо решение, а това с какво внимание обгрижвате вашето легло, зависи и как то ще ви се отблагодари. Ако все пак сте решили да замените един матрак с нов, то научете за извозване на стари неща.