Какви видовете хлебарки обитават планетата ни

Видовете хлебарки, които обитават планетата ни

Днес на планетата ни са  известни няколко хиляди вида хлебарки. Повечето от тях живеят извън градовете и селата. И само няколко вида се заселват при хората в домове, хотели, общежития, ресторанти и кафенета.

Те обаче са толкова многобройни и трудно се извеждат, че понякога просто ужасяват хората. За да се отървете от тази напаст, първо е необходимо да ги изучите. Научете техните силни и слаби страни и ги използвайте, срещу тях. Тази статия е за това как изглеждат хлебарките, какви видове обитават планетата ни, как се размножават, какво ядат и колко живеят. Всичко това ще помогне не само да се справим ефективно с тях, но и да предотвратим появата им в бъдеще. Информацията е взета от сайта на Превента ДДДД.

Сред хлебарките има видове, които летят и други, които не летят. В определени случаи се откриват дори ухапвания от хлебарки, но рядко. Ето защо, честите ухапванията от други насекоми се приписват на хлебарките. Има и моменти, когато хлебарката може да пропълзи в ухото. Ако не може сами да я премахнете, трябва да се консултирате с лекар.

Какви видове хлебарки, обитават нашата планета, предлагаме ви сега да научите:

  • Червена хлебарка – Blattella germanica

Червената хлебарка е най-често срещаният вид и е сред многобройните видове, живеещи в човешкия дом. Тя е разпространена в Европа, Северна Америка и чак до Африка. Много подобна е на азиатската хлебарка. Достига до 1, 3-1, 6 см дължина. Има я в светлочервен до кестеняв цвят с две черни успоредни ивици по гърба. Тези хлебарки са много термофилни и умират при температури под -5 ° C. Червените хлебарки са най-активни през нощта и се крият добре през деня. Обикновено се срещат и през деня, поради факта, че колонията им или е станала твърде голяма, или е била нарушена.

Размножаване: Прусаците се размножават много по-бързо от другите видове. Отглеждането от яйце до зрял индивид отнема само 123 дни. След оплождането женската започва да развива отека (кафява капсула), където започва да снася яйца. Докато яйцата узряват, женската изхвърля яйцата, от които в рамките на 24 часа се раждат малки черни индивиди – нимфи. Те след 7 връзки ще станат възрастни хлебарки. Сексуално зрелият индивид живее 210 дни.

Женската хлебарка може да произведе до 360 яйца през този период. Храна: Този вид хлебарки е всеяден. Те харесват изключително много нишестето, сладките храни, мазнините и месото. В ситуации на недостиг на храна могат да ядат и сапун, паста за зъби, хартия, кожа, тъкан и дори собствените си роднини.

Въздействия върху човека: Хлебарките са носители на много заболявания, като дизентерия, гастроентерит, диария. В допълнение, изхвърлените им хитинови обвивки могат да причинят алергични реакции.

  • Черна хлебарка – Blatta orientalis

Черната хлебарка е голям вид от семейството си. Възрастните достигат до 5 см дължина. Имат от тъмно кафяво до черно с характерен метален блясък. Женската е много различна от мъжката поради по-широкото тяло и безполезните малки крила, разположени точно под главата. Женските не могат да летят, но бягат много бързо. Мъжките от своя страна извършват кратки полети на разстояние до 2-3 метра. Те живеят във влажни помещения с оптимална температура 20-29 ° C.

Размножаване: Поради характеристиките на репродукцията, този вид хлебарки се считат за най-трудните за размножаване. За разлика от червената хлебарка, женската черна хлебарка изхвърля рояк яйца много по-рано. В резултат на това, дори след израстване на всички живи индивиди, може да се зароди нова инвазия хлебарки, само за 2 месеца и то от новоизлюпените яйца.

Храна: Този вид хлебарки също е всеяден.

  • Американска хлебарка – Periplaneta americana

Американска хлебарка – тя идва от един от тропическите райони на Африка, откъдето е донесен в Северна Америка, а по-късно и в Европа. Този вид живее, както в сградите, така и в дивата природа. Сели се главно в мазета и канализации. Въпреки това, често може да намерите гнездото й на хлебарки във вентилационните шахти. Характерна особеност на американските хлебарки е бързината им. Те се считат за едно от най-бързите насекоми. И това се дължи на значителния им размер.

Така възрастен може да достигне 4 см дължина и 4 мм ширина. Ако скоростта на хлебарката е пропорционално увеличена, сякаш е с човешки размери, тогава скоростта й ще бъде 330 км / ч. Поради това, те добре се крият от човешките очи. Щом човек влезе в стаята се разпръсват с голяма скорост, пропълзявайки в най-малките пукнатини и отвори. Благодарение на развитото си зрение са добре ориентирани в тъмното и са нощни вредители. Оптималната температура за живот е 29 ° C. Те не понасят студ.

Размножаване: Женска американска хлебарка снася яйца в яйцеклетката и я хвърля на усамотено място. След 48 часа от нея се излюпват нимфи. Целият жизнен цикъл до смъртта е до 2 години. Цяла година насекомото вече е в зряло състояние. Така една женска през целия си живот може да роди до 150 млади индивида.

Храна: Този вид хлебарки също е всеяден. Т дори ядат коса, лепило, кожа, мъртви насекоми, лъскава хартия, бира.

Въздействие, върху хората: Подобно на други видове разпространяват различни видове заболявания и дори патогени на салмонела.

  • Бял хлебар – Албино хлебарка

Белите хлебарки са албуминови хлебарки. Те са много често срещано явление (Албино хлебарки). По време на живота си се разтопяват много пъти, тоест изхвърлят старата хитинова обвивка и се сдобиват с нова. Случва се новото покритие да не съдържа оцветител и да има обичайно бял цвят. Въпреки това, само след няколко часа пигментът започва да се произвежда и хлебарката придобива нормалния си цвят. Освен това, по време на разтопяването изглежда, че бялата част пълзи като отделна хлебарка. Но в действителност това е само старата обвивка. Като отделен вид бели хлебарки не съществува.

Източник: PREVENTA.BG